【廚師手記】煲幾多飯好

Leave a comment 標準

RICE

廚餘日記 lol

我每日最主要的工作,就是煲飯。

作為廚師,我都唔想浪費食物,但若煮唔夠飯,有客到又無飯,經理一定嘈,但浪費得太多,另一個老細又唔高興。

我餐廳又冇炒飯賣,所以每天煮的飯也不會留過夜,用來炒飯。

所以,最理想係煮到啱啱好,每日都要評估煮幾多。

餐廳生意情況係:
星期三至五最忙,尤其是星期五晚,所以要煮多點。
但星期六至二就無咁忙,可以煮左出黎半煲無掂過。

而家最苦惱的係,究竟晚市前要唔要再煲多D飯。

決定的方法都係「目測、斷估」:打開個飯桶,望下有幾多飯,再諗下嗰日係星期幾,就決定煲唔煲。

試過幾次加煲咗成煲,但掂都冇掂過。

我試過預到剛剛好,收舖只係剩返一碗飯唔夠的飯,我仲好沾沾自喜同同事講我預得好。

但同事即刻「潑冷水」,話如果有客人臨閂門前一分鐘入黎order四五六碗飯,我哋就企係度,因為根本唔夠飯,所以我預到剛剛好,都好risky。

有一日同同事決定煲多2kg飯,點知成晚無乜單,我哋就祈禱多d人食飯,希望最後的浪費減到最低 lol …….

其實d飯最後都唔一定浪費,因為可以比同事拎走,問題係,啲飯加左醋,有好多人唔鐘意,亦唔會有人日日都需要食咁多飯,變左無乜人拎。所以最好全部飯都用喺服務上。

之後,我決定做數據分析,記錄每日煲幾多、用幾多飯,希望過左一個月之後,分析數據,務求煮出最理想的飯量!(呢D係咪廚餘審計哈哈?)

我每日放工都寫低數據,如是者過咗幾個星期……

我張數據紙比同事丟咗…….

搞到我又無心機繼續記錄,用電腦記都無心機,又回復靠經驗估計煮飯量的日子。

RICE (2)

曾經有段時間,會磅下幾多飯剩

文:一個唔想浪費食物的廚師仔

 

請鼓掌支持食光光 @ likecoin:

https://button.like.co/emptyplatehk

 

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.